آیا کیفیت خواب شما مناسب است؟ آیا در طول شبانه روز به مدت 7 الی 8 ساعت بدون آن که اختلالی در خواب شما ایجاد شود استراحت می کنید؟ اگر این گونه نباشد و کیفیت خواب و زمان آن مناسب نباشد ، شما دچار اختلالات خواب شده اید. این دسته از اختلالات نوعی بیماری هستند ، که با استفاده از بهم زدن کیفیت خواب شما بر کیفیت زندگی و عملکرد بدن و حتی سلامتی را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهند. برای آن که بیشتر از این عارضه اطلاعات کسب کنید ، به شما توصیه می کنیم مقاله دکتر محسن رشیدی در زاهدان را به خوبی مطالعه نمایید.
چه عواملی می توانند بر خواب تاثیر منفی بگذارند؟
فاکتور های گوناگونی می توانند بر میزان کیفیت خواب افراد تاثیر بگذارند ، برای مثال افسردگی ، استرس از جمله آن ها بوده که نیازمند آن است تا در اولین فرصت جهت درمان و کنترل آن اقدام شود. بهتر است بدانید که این عوامل نه تنها در بزرگسالان بلکه در کودکان مشاهده شده که لازم است در صورت شدت یافتن آن ها به پزشک خوب در زاهدان دکتر رشیدی مراجعه شود ، در ادامه با موارد دیگر که بسیار شایع هستند و سبب اختلالات خواب می شوند آشنا خواهیم شد.
مشکلات تنفسی
ممکن است شما نیز به هنگام خواب احساس کنید که دیگر نمی توانید به راحتی تنفس کنید ، آلرژی و سرما خوردگی و هر نوع بیماری مرتبط با تنفس می تواند از جمله مواردی باشد که تنفس شما را تحت تاثیر قرار می دهد.
تکرر ادرار شبانه
این نوع مشکل که سبب اختلالات خواب در افراد می شود بسیار در کودکان مشاهده شده است. در واقع این عارضه می تواند به علت مصرف بیش از حد مایعات باشد ، یا به علت عدم تعادل هورمونی ، استرس و حتی ترس از تاریکی رخ دهد.
نکته: زمانی که در تکرر ادرار متوجه خون شدید ، بهتر است فورا به بهترین پزشک دکتر محسن رشیدی در زاهدان مراجعه کنید.
درد ها مزمن
وجود درد ، التهاب در بدن می تواند مانع از خواب راحت شما شود. توجه داشته باشید که این دسته از درد ها یک نشانه بسیار جدی و مهم می باشند ، از شایع ترین این درد ها می توان به آرتروز ، سندروم خستگی مزمن و التهاب روده ، سر درد و کمر درد و غیره نیز اشاره کرد.
استرس و اضطراب
استرس و اضطراب به طور طبیعی بر عملکرد طبیعی بدن اختلال ایجاد می کند ، شدت این عارضه می تواند سبب اختلالات خواب شود ، که افراد با کابوس های شبانه ، حرف زدن و راه رفتن در خواب مواجه خواهند شد.
این نوع عارضه چه علائمی را به همراه دارد؟
- کاهش یا افزایش وزن
- حواس پرتی و عدم تمرکز افراد
- بد خلقی ، زودرنجی و اضطراب
- میل شدید به خوابیدن در روز
- احساس ضعف و خستگی بسیار زیاد در طول روز
انواع اختلالات خواب
پاراسومنیاها ( خواب پریشی)
این دسته از اختلالات خواب با رفتار های غیر طبیعی در طول خواب همراه می باشد. برای مثال ممکن است شما در خواب راه بروید ، حرف بزنید یا ناله کنید ، شب ادراری داشته باشید و حتی با دندان قروچه مواجه شوید.
آپنه خواب
به طور کلی به وقفه های کوتاه مدت در خواب آپنه گفته می شود. توجه داشته باشید که این وضعیت بسیار جدی بوده ، که سبب می شود بدن اکسیژن کمتری دریافت کند و بر کیفیت خواب شما تاثیرات بسیار منفی بگذارد.
نارکولپسی ( حمله خواب )
این نوع از اختلالات خواب با حمله های مکرر خواب به صورت مکرر مشخص می شود. به این معنا که که شما در طول روز به یک باره احساس خستگی می کنید و بدون مقدمه به خواب می روید. این عارضه می تواند سبب بختک خواب یا فلج خواب شود ، که با بروز ان ها شما بلافاصله بعد از بیدار شدن قادر به حرکت و انجام فعالیت های فیزیکی نمی باشید.
بی خوابی
از جمله شایع ترین اختلالات خواب ، بی خوابی و پریدن از خواب می باشد ، که حتما شما نیز آن را تجربه کرده اید. این عارضه می تواند بعد از سفر های هوایی و یا در مواقعی که استرس و اضطراب بسیار زیاد داری مشاهده شود. این نوع اختلال می تواند تاثیر بسیار منفی بر عملکرد طبیعی بدن داشته باشد ، در واقع می تواند زمینه ساز بروز افسردگی ، عدم تمرکز و ضعف عملکرد افراد در محیط کار و تحصیل شود.
سندروم پای بی قرار
حتما با این عارضه آشنا هستید و در خود یا اطرافیان متوجه آن شده اید. این عارضه به معنای تکان دادن شدید پاها می باشد. سندروم پای بی قرار گاهی اوقات با حس مور مور شدن و سوزش در پاها همراه است ، جالب است بدانید که ممکن است این علائم در طول روز نیز رخ دهند اما شدت آن ها به هنگام خواب بسیار بیشتر است.
نکته: توجه داشته باشید که عارضه هایی همانند سندروم پای بی قرار می توانند با مشکلاتی همانند پارکینسون ارتباط داشته باشند.
چگونه می توان این دسته از اختلالات را تشخیص داد؟
تست خواب ( پلی سومنوگرافی): اولین آزمایشی که پزشک حاذق و با تجربه دکتر رشیدی در زاهدان به منظور تشخیص اختلالات خواب پیشنهاد می کند تست خواب است. در این نوع تست سطح اکسیژن ، حرکات بدن و امواج مغزی را به طور کامل ارزیابی می کند.
الکتروانسفالوگرام: از دیگر پروسه ها تشخیص اختلالات خواب ، الکتروانسفالوگرام است. آزمایشی که فعالیت الکتریکی مغز را بررسی می کند و هر نوع اختلالات مربوطه را شناسایی می کند.
آزمایش خون ژنتیک: این نوع آزمایش معمولا به منظور تشخیص نارکوپسی و سایر مشکلات موجود و مربوط به سلامتی زمینه ای به کار می رود ، که می توانند در بروز مشکلات خواب نقش داشته باشند.
چگونه می توان هر گونه عارضه مربوط به اختلال خواب را درمان کرد؟
با توجه به علت های مختلف اختلالات خواب ، روش های درمان و کنترل آن ها متفاوت می باشد. اما به طور کلی برای درمان این عارضه ، توصیه می شود در ابتدا به پزشک مراجعه کنید ، تا آزمایشات و معاینات لازم و ضروری انجام شوند.
دارو
در صورت مراجعه به پزشک و انجام معاینات لازم ، ممکن است دارو هایی را برای شما بیماران تجویز کند ، از جمله این دارو ها می توان به مکمل های ملاتونین ، دارو های آلرژی و سرما خوردگی و غیره نیز اشاره کرد. البته ممکن است در برخی مواقع از دستگاه تنفس یا جراحی استفاده شود.
تغییر سبک زندگی
شاید برای شما نیز جالب باشد ، اما ایجاد تغییر سبک زندگی خود یک اقدام درمانی در راستا اختلالات خواب خواهد بود. ایجاد تغییر سبک زندگی ، کیفیت خواب شما عزیزان را به مقدار بسیار زیادی افزایش می دهد. از جمله این تغییرات می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد که از جانب پزشک دکتر محسن رشیدی در زاهدان به شما عزیزان توصیه خواهد شد.
- از مصرف کافئین در اواخر روز خودداری کنید.
- از مصرف دخانیات و نوشیدنی های حاوی الکل بپرهیزید.
- قبل از خواب از مایعات کمتری استفاده کنید تا دچار تکرر ادرار نشوید.
- از وعده های بسیار کوچک کربوهیدرات قبل از خواب استفاده کنید.
- با داشتن یک برنامه ورزشی اضطراب و استرس های خود را کاهش دهید.
- برنامه منظمی برای استراحت و خواب خود داشته باشید و به خوبی آن را رعایت کنید.
- سعی کنید از سبزیجات و میوه های بیشتری استفاده کنید و ماهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.